Lubicie zupy? Ja uwielbiam! Mogę je jeść nawet na śniadanie 😉

To doskonały sposób na zjadanie dużych ilości warzyw i na przygotowanie lekkich i pożywnych posiłków. Często eksperymentuję z przepisami na zupy i oprócz tradycyjnych zup, jak pomidorowa czy grochowa, gotuję rożne zupy jarzynowe. Bardzo lubię te, których bazą są ziemniaki i por podsmażane na klarowanym maśle. Taka też jest baza zupy jarzynowej w dorszem. Tym razem do zupy dodałam brukselkę. to kapustne warzywo nie jest polecane chorym na hashi, jednak po ugotowaniu nie jest już „szkodliwe” i możecie je z czystym sumieniem zajadać!

Lekka zupka jarzynowa na zimne wieczory.

Kolorowa i sycąca.

Prosta i szybka do przygotowania.

Smacznego! 😉

 

 


Wydruk przepisu
Zupa jarzynowa z dorszem
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osoby
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 30 minut
Porcje
osoby
Sposób przygotowania
  1. Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, brukselkę przekrajamy na połówki, pora kroimy na plasterki. Dorsza kroimy w dużą kostkę.
  2. W garnku na rozgrzanym maśle podsmażamy ziemniaki, potem dodajemy pora i także podsmażamy.
  3. Do garnka wrzucamy pozostałe warzywa, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy rybę i gotujemy parę minut, aż ryba się ugotuje.
  5. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *