Masz zielone? Mam! Grasz w zielone? Gram!

Zawsze! 😉

Jedna z rad, jaką znalazłam w książce „Food Pharmacy. Przepisy” brzmiała:

objadaj się zielonymi liśćmi

Tak też robię. Wszędzie, gdzie tylko mogę dodaję świeże, zielone liście – szpinaku, jarmużu, sałaty, roszponki, rukoli, rukwi wodnej, botwinki, ale też pokrzywy. Pokrzywa wskazana jest szczególnie w uzupełnianiu niedoborów żelaza, przy anemii, która często pojawia się przy Hashimoto. W środku lutego w Warszawie nie tak łatwo o świeżą pokrzywę, dlatego też posiłkuję się jej sokiem i dodaję go do niemal każdego koktajlu, który przygotowuję. Jest niewyczuwalny w smaku, a doskonale podnosi wartość odżywczą smoothie, zupełnie jak dodawana przeze mnie często do koktajli sproszkowana maca czy korzeń żeń szenia syberyjskiego. Polecam!

Smoothie jest lekko słodkie i przepyszne. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce.

!


Wydruk przepisu
Zielone smoothie z pokrzywą
Zielone smoothie z mango, kiwi i pokrzywą
Czas przygotowania 5 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 5 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Owoce myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w kielichu blendera. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę.
  2. Jeśli lubicie rzadsze smooothie dodajcie więcej wody.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *