Piegusek to ciasto mojego dzieciństwa. Moja Mama zawsze robiła go mi i mojej siostrze, gdy byłyśmy małe. Kojarzy mi się z domem i dzieciństwem. Musiałam go odtworzyć w wersji bezglutenowej! Nie było innej opcji!

Wydruk przepisu
Piegusek
To najlepszy przepis na pieguska w sieci! Jest prosty i szybki, nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności. Wychodzi zawsze i każdemu!
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 40 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osób
Składniki
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 40 minut
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osób
Składniki
Sposób przygotowania
  1. W misce mieszamy suche składniki.
  2. Ubijamy białka jajek na sztywną pianę.
  3. Roztapiamy masło w rondelku na małym ogniu.
  4. Mieszamy suche składniki z roztopionym masłem, potem powoli dodajemy pianę z białek, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy około 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Góra-dół, bez termoobiegu.
  6. Gotowe!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *