Tłusty czwartek już jutro! U takiego łasucha jak ja, nie może zabraknąć pączków. Tym bardziej, że je z siostrą wprost uwielbiamy.

Pączki są oczywiście w pełni bezglutenowe, pyszne i rozkosznie tłuściutkie! I co ważne, przepis jest mało skomplikowany, przygotowanie ciasta jest bajecznie proste, więcej czasu pochłania samo smażenie pączusiów. Pamiętajcie, żeby dodać kilka łyżek wysokoprocentowego alkoholu. wtedy pączki lepiej się smażą i wchłaniają mniej tłuszczu. Pączki są złociste, mają chrupiącą skórkę i są miękkie i puszyste w środku!
Jak na mój pierwszy raz to chyba nieźle?

PS. W ten dzień pozwalam sobie na małe odstępstwo i używam trochę sera 😛


Wydruk przepisu
Mini pączki serowe
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 40-60 minut
Porcje
pączków
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 40-60 minut
Porcje
pączków
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Mieszamy jajka, ser i wódkę, dodajemy ksylitol, sól, proszek do pieczenia i mąkę (w razie potrzeby można dodać trochę więcej) i wyrabiamy ciasto. Będzie dość lepie. Odstawiamy na chwilę.
  2. W międzyczasie rozgrzewamy olej i mokrymi dłońmi formujemy z ciasta kulki. Staramy się, żeby były podobnej wielkości. Wrzucamy na olej i smażymy z obu stron. Nie wrzucajcie zbyt dużo pączków na raz, bo rosną 😉
  3. Gotowe pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. I gotowe! Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *