Pizza to takie danie, które smakuje chyba każdemu. Na diecie bezglutenowej nie ma potrzeby rezygnowania z niej. Możecie wybrać opcję „na lenia” i kupić lub zamówić gotową pizzę. Ja osobiście czasem kupuję tą biedronkową. Lubię też pizzę z La Cantina z Warszawskiego Nowego Świata. Ale najbardziej smakuje mi moja domowa pizza. Wiem, że jest bezpieczna i mogę ją skomponować wedle mojego kaprysu z danego dnia. Raz daję na nią pomidory i bakłażana, innym razem salami, czasem rucolę i ser wegański. Zawsze wychodzi pyszna! Jest szybka i na prawdę prosta do wykonania. Polecam! 😉

 

 

 

 


Wydruk przepisu
Bezglutenowa pizza
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15-20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 15-20 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Wyrabiamy ciasto na pizzę. Drożdże, mąkę, cukier i sól wsypujemy do misji i dokładnie mieszamy. dodajemy oliwę oraz część wody. mieszamy. Jeśli trzeba dodajemy więcej wody. Wyrabiamy ciasto.
  2. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy oliwą.
  3. W mniejszej miseczce mieszamy passatę pomidorową, paprykę, sól i oregano - powstaje nam sos pomidorowy do smarowania ciasta.
  4. Rozsmarowujemy sos pomidorowy na cieście do pizzy.
  5. Na wierzchu układamy ser, salami i ulubione warzywa.
  6. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra i dół) na około 15-20 minut.
  7. Na upieczoną pizzę wykładamy rucolę. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *