Tort makowy z marmoladą z pomarańczy

Piątek to weekendu początek! 👍🏻😍🙈😆
A jak weekend to obowiązkowo pyszne ciasto! 🍰 A co powiecie na TORT? 🎂zróbcie sobie i bliskim niespodziankę 🍾🎉 i wyczarujcie to cudo! Zapewniam👍🏻, że każdemu się uda, a tych parę chwil w kuchni to będzie czysta przyjemność. Przygotujcie się na OCHY ❣️ i ACHY ❣️ bliskich. Tak dobrego 💯BEZGLUTENOWEGO 💯DOMOWEGO tortu jeszcze nie jedliście!
To co🤔 Robicie

Na ciasto:

Pół szklanki zmielonego maku

Pół szklanki słodzidła (cukier trzcinowy, kokosowy, ksylitol)

Pół szklanki mąki bg (w równych proporcjach – z tapioki, ziemniaczanej i kukurydzianej, łączenie pół szklanki)

3 białka

Zapach migdałowy

Łyżeczka proszku do pieczenia bg

5 dag masła

Na krem:

Mały kubeczek śmietanki 30% lub mleczko kokosowe (gęsta cześć)

2 łyżeczki słodzidła

Na przełożenie:

Słoiczek dżemu pomarańczowego

Na nasączenie:

Kieliszek amaretto

Kieliszek wody

Wykonanie:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy mąkę i mieszamy, wlewamy roztopione masło, zapach migdałowy, wsypujemy proszek do pieczenia i mak i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do małej tortownicy o średnicy około 20 cm i pieczemy około 35 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Ciasto studzimy i przekrajamy na pół. Oba blaty nasączamy amaretto wymieszanym z wodą. W międzyczasie ubijamy bitą śmietanę ze śmietanki i cukru.

I teraz składamy nasz tort. Układamy pierwszy blat, smarujemy dżemem i wykładamy 2/3 bitej śmietany. Przykrywany drugim blatem, znów smarujemy dżemem i wykładamy resztę śmietany, smarujemy nią też boli ciasta. Dekorujemy pomarańczami, skórka pomarańczową i makiem. Podajemy schłodzone!

Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *